Департамент соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації
Міністерство соціальної
політики України
 

До відома внутрішньо переміщених осіб!

Дата: 13.02.2024 14:34
Кількість переглядів: 68

26 січня Уряд ухвалив постанову, яка вносить зміни до порядку призначення допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

 Для ВПО, які отримували виплати до 1 лютого, їх автоматично продовжено ще на місяць без додаткових звернень.

 З 1 березня 2024 року виплати автоматично буде продовжено на 6 місяців виключно для найбільш вразливих категорій ВПО:

  • пенсіонерів, розмір пенсії яких станом на початок року не перевищує 9444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I та II групи;
  • дітей з інвалідністю віком до 18 років;
  • тяжкохворих дітей;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • батьків-вихователів та прийомних батьків.

 

 Крім того, значна кількість ВПО також зможуть отримати продовження виплат ще на 6 місяців, після подання нової заяви на виплату допомоги, а саме:

  • ВПО, в яких дохід не перевищує 9 444 грн на одну особу або 37 776 грн на родину з 4-х осіб;
  • ВПО, у яких є діти до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають можливості працювати;
  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій, а також ті родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;
  • родини ВПО, у яких один з членів сім'ї доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжкохворою дитиною;
  • на малолітніх дітей, які прибули без супроводу батьків, та вагітним жінкам (починаючи з 30 тижня вагітності).

 

Прийняті зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.

 

 Тому допомога буде продовжуватися родинам:

  • у яких працездатні особи працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/ або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримали ваучер на навчання тощо та у складі сім’ї є діти віком до 14 років;
  • у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та в сім’ї є діти, які навчаються в школах /вузах.

 

 Водночас, якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено.

 Відтепер ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання, але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.

 Новою категорією отримувачів виплат стануть особи, які повернулися в Україну. Після призначення державної допомоги вони зобов’язані звернутися до центру зайнятості та протягом двох місяців працевлаштуватися. Якщо цього не зробити, виплати скасують.

 Важливою зміною у порядку виплат є те, що особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, не матимуть права на отримання коштів від держави.

 Варто відмітити, що Міністерство фінансів України регулярно перевіряє отримувачів соціальних виплат та проводить верифікацію їхнього місця перебування.

 ВАЖЛИВО! Звертатись за перепризначенням допомоги для ВПО родини можуть вже зараз. Тим, хто відповідає критеріям постанови і хто звернеться з новою заявою у лютому - березні 2024 допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня.


« повернутися

Вхід для адміністратора